Hier

Komt

Het

LOGO

De Korenbloem

Molen

Home Historie Foto's Donateurs Activiteiten Media Over ons Gastenboek Openingstijden Contact
Contact

Aan de licht

Aan de licht, Ramon Ligthart


In het kader van de opening na de restauratie van de molen “De Korenbloem” te Mill, leek het ons een goed idee om de eigenaar van deze molen – tevens molenaar in spe – even in het licht te plaatsen. De in 1969 geboren Udenaar is geen studiebol maar eentje die liever zijn handjes laat wapperen. Na de Lts metaal en timmeren, ging hij toch voor zijn passie, de koksschool. In zijn diensttijd was hij kok in het leger en werkte daarna nog enkele jaren bij een

baas. Hij leerde zijn vriendin Tineke de Wit kennen in de bediening waar hij als kok werkte. Ze dachten: dat kunnen we zelf ook. Toen ze via vrienden getipt

werden dat er een monumentaal zaakje in Grave te koop was besloten ze daar als zelfstandigen te beginnen. Dit was echter te klein. Snel daarna, eind 1993,

verhuisden ze naar het eveneens monumentale pand “Don Kiesjot” aan de Maasstraat 17 in Grave. Hij is zelf een echte carnivoor en serveert volgens ingewijden de beste spareribs van Nederland. Vandaar dat zijn site-adres ribking.nl is.


In 2000 gingen zij op zoek naar een nieuw huis. Er werd in eerste instantie gezocht naar een oud monumentaal boerderijtje, maar toen ze hoorden dat molen de Korenbloem te koop was, werden ze er verliefd op. Ze wilden echt geen rechttoe, rechtaan huisje. Snel werden er restauratieplannen gemaakt en mogelijkheden bekeken om de financiering rond te krijgen. Bij de geboorte van hun zoontje Juul in 2004 leek dat te gaan lukken. Maar door de gewijzigde subsidieregelingen van de monumentenzorg en onvoldoende steun van de gemeente ging het toen niet door. Enkele jaren geleden werd door de provincie geld gereserveerd voor achterstallig groot onderhoud aan molens in Brabant. Marloes van de Hei, consulente van de Molenstichting Noord-Brabant, wist samen met Beijk de restauratie van de Korenbloem op de rit te krijgen. Het resultaat mag er wezen.


Ramon is ook met de opleiding tot vrijwillige molenaar begonnen en volgt met

4 vrienden de theorieavonden in Hilvarenbeek en draait voor de praktijk regelmatig op dinsdag bij ondergetekende. Nu de molen klaar is krijgt hij meer tijd voor de opleiding.

Hij heeft nog te veel andere hobby’s. Hij speelt trompet in een soul-bandje en ze repeteren tweewekelijks in zijn verbouwde garage annex repetitieruimte. Ook is hij een liefhebber van oude stoere auto’s en heeft hij een Chevrolet-truck (het gele monster).


Hij is een echt nachtdier, dat komt ook wel een beetje door zijn werk. Als hij ’s nachts rond twaalven thuiskomt, kan hij nog uren aan het klussen gaan, voordat hij gaat slapen. Hij is dan ook een zeer handige kerel die geen klusje schuwt. Niets is hem teveel. Behalve, ook al is het zijn passie, thuis kookt hij niet. In de toekomst wil hij de molen regelmatig voor bezoek openstellen en meelproducten, koekjes van eigen deeg, verkopen om wat geld voor het onderhoud te genereren. Hij heeft nu al heerlijke Ouderwets ambachtelijk handgemaakte Brabantse worstenbroodjes in de aanbieding.


Rijkelijk gevuld, “van kop tot kont, worst in de mond”.


Deze zijn al te bestellen via info@molenvanmill.nl